Ook in Polen wordt Sint Jozef al vele eeuwen op 19 maart op grootse wijze vereerd.   Net zoals in Italiė vormt het feestmaal een essentieel onderdeel van de viering.  Buiten diverse, niet speciale Sint Jozef gerechten, wordt er bij de koffie een cake geserveerd die alleen voor deze dag wordt bereid.  Deze speciale Sint Jozef cake draagt de naam Makowiec.  Het recept voor drie van deze cakes, symboliserend de Heilige Drieeenheid, vindt u hieronder.  Smakelijk eten.

 

Makowiec

Sint Jozef maanzaad cake 

Ingrediėnten:

 

Deeg:

·        450 gr. meel

·        1 kop suikerMakowiec from Polish Cooking (Ex Libris Books)

·        ¾ pakje roomboter

·        3 eidooiers

·        1 kopje melk

·        28 gr. Gist

·        zout

·        boter en broodkruimels om de cakevorm in te vetten

 

Vulling:

·        450 gr. maanzaad

·        1 kopje suiker

·        2 lepels honing

·        1 lepel roomboter

·        het eiwit van 2 eieren

·        vanille suiker

·        ¾ kopje rozijnen

·        1 kopje fijngehakte walnoten

·        1 lepel fijngesneden en gekonfijte  sinaasappel schil

 

Bereiding:

Was het maanzaad en overgiet dit hierna met heet water.  Laat dit geheel een nacht weken.  Bereidt de volgende dag het deeg op de volgende wijze.  Meng de gist met 1 lepel suiker en een paar lepels warme melk bedek dit met een theedoek en laat dit enige tijd op een warme plaats staan.  Voeg zout toe aan het gezeefde meel, vermeng dit met de gist.  De rest van de warme melk toevoegen, het geheel voorzichtig mengen en een paar minuten laten rusten.  Als het deeg is gerezen de eidooiers toevoegen en ongeveer 10 minuten mixen.  Voeg de rest van de boter al roerend toe en mix het geheel tot de boter geheel is opgenomen.  Bedek het deeg met een theedoek en plaats het deeg op een warme plaats voor ongeveer een uur.  Giet het maanzaad af en maal dit zeer fijn.  In een pannetje boter smelten en hier suiker, het maanzaad, honing, rozijnen, walnoten en sinaasappel schil aan toevoegen het geheel een aantal minuten al roerend laten koken boven een laag vuur.  Als dit mengsel enigszins afgekoeld is het losgeslagen eiwit  toevoegen en dit weer glad mixen.  Verdeel het deeg en maanzaad mengsel in drie gelijke delen.  Rol elk van de drie delen deeg uit en verdeel hierover het maanzaad mengsel.  Rol de het geheel op en leg het in een ± 40 cm lang ingevet bakblik zodat de uiteinden bedekt zijn met deeg.  Laat deze blikken dan nog een laatste maal rijzen en bestrijk ze voor het bakken met een lepel melk.  Bakken gedurende 35 į 40 minuten op ongeveer 180°c.  De cake is gaar als u er met een prikkertje in steekt en deze er droog uitkomt.

 

Vorige pagina

 

Copyright © 2001 teleb